Strona podmiotowa BIP Krajowej Szkoły Skarbowości (BIP KSS) jest redagowana na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej i rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 18 stycznia 2007 r. w sprawie Biuletynu Informacji Publicznej.
Strona główna BIP KSS jest podzielona na siedem głównych części:
- Wiadomości, gdzie publikowane są aktualności i informacje o funduszach pomocowych,
- Organizacja, gdzie można znaleźć informacje o kierownictwie, radzie programowej, regulaminie organizacyjnym, ochronie danych osobowych oraz sprawozdaniach finansowych,
- Działalność, gdzie znajdują się treści o przedmiocie działalności i kompetencjach oraz o działalności informacyjno-edukacyjnej i filiach KSS,
- Załatwianie spraw, gdzie publikowane są skargi, wnioski i petycje, zasady udostępniania informacji publicznej, informacje o sygnalistach, przydatne linki, deklarację dostępności, informacje o dostępności i dla osób niesłyszących,
- Ogłoszenia, gdzie umieszczone są informacje o zamówieniach publicznych, naborach, zbędnych lub zużytych środkach trwałych oraz wyniki badań wody,
- Kontakt, gdzie znajdują się dane teleadresowe Krajowej Szkoły Skarbowości oraz Inspektora Ochrony Danych (RODO).
W górnej części strony głównej znajduje się:
- wyszukiwarka informacji,
- odnośnik do e-PUAP,
- linki do profili Krajowej Administracji Skarbowej w mediach społecznościowych,
- link do archiwalnej strony Biuletynu Informacji Publicznej,
- przejście do angielskiej wersji językowej strony BIP KSS,
- logo Krajowej Szkoły Skarbowości, które jest jednocześnie odnośnikiem do strony głównej BIP KSS,
- logo Biuletynu Informacji Publicznej.
W stopce znajdują się:
- link do e-Urzędu Skarbowego,
- link do strony podatki.gov.pl,
- link do zakładki Usługi online (na stronie podatki.gov.pl),
- link do zakładki Fundusze pomocowe (na stronie BIP KSS),
- link do Deklaracji dostępności,
- link, który daje możliwość przejścia do góry strony.
Aby przejść do poszczególnych działów strony należy kliknąć na wybraną pozycję menu.
Na treść podstrony składają się:
- tytuł artykułu i jego treść lub lista tytułów artykułów,
- ewentualne załączniki w postaci plików do pobrania, linków, grafik,
- metryka artykułu informująca m.in. o dacie publikacji i modyfikacji treści oraz w przypadku niektórych artykułów informacje osobie publikującej, modyfikującej oraz wytwarzającej lub odpowiadającej za informację.